Our Amazon Frontline

Category: Exhibit Design
Location: Peruvian Pavilion, Venice, Italy
Client: Fundación Wiese / Patronato Cultural del Perú
Commissioner: José Orrego Herrera
Curator: Jean Pierre Crousse / Sandra Barclay

For the Peruvian exhibition at the Venice Architecture Biennale 2016 we worked meticulously with the curators to immerse the visitors in the Peruvian Amazon through visual actions that show the immeasurable mystery of its inhabitants.

The visitors will follow a ribbon printed with the faces of the Amazonian children and the footprint of the jungle. This ribbon is suspended from a wooden canopy, in permanent equilibrium. Also suspended, a group of tables and chairs brought from the Amazonian schools reveal the precarious and harsh conditions in which teachers and students interact today. The last room tells the Plan Selva Project, that proposes a kit of modular parts that allows adapting to particular pedagogic requirements, topographical conditions and size of communities. The result is a climatic-sensitive modular architecture, respectful to the Amazonian way of life. The balance of the fragile and undulating ribbon compels us, as in the Amazon rainforest, to be responsible for preserving its balance.

 

© Mauro Romanzi - Varianti
© Mauro Romanzi – Varianti
© Mauro Romanzi - Varianti
© Mauro Romanzi – Varianti
© Mauro Romanzi - Varianti
© Mauro Romanzi – Varianti

Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr