Author Archives: admin

Our Amazon Frontline

Category: Exhibit Design
Location: Peruvian Pavilion, Venice, Italy
Client: Fundación Wiese / Patronato Cultural del Perú
Commissioner: José Orrego Herrera
Curator: Jean Pierre Crousse / Sandra Barclay

For the Peruvian exhibition at the Venice Architecture Biennale 2016 we worked meticulously with the curators to immerse the visitors in the Peruvian Amazon through visual actions that show the immeasurable mystery of its inhabitants.

The visitors will follow a ribbon printed with the faces of the Amazonian children and the footprint of the jungle. This ribbon is suspended from a wooden canopy, in permanent equilibrium. Also suspended, a group of tables and chairs brought from the Amazonian schools reveal the precarious and harsh conditions in which teachers and students interact today. The last room tells the Plan Selva Project, that proposes a kit of modular parts that allows adapting to particular pedagogic requirements, topographical conditions and size of communities. The result is a climatic-sensitive modular architecture, respectful to the Amazonian way of life. The balance of the fragile and undulating ribbon compels us, as in the Amazon rainforest, to be responsible for preserving its balance.

 

© Mauro Romanzi - Varianti
© Mauro Romanzi – Varianti
© Mauro Romanzi - Varianti
© Mauro Romanzi – Varianti
© Mauro Romanzi - Varianti
© Mauro Romanzi – Varianti

Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Mention at the Venice Biennale 2016

Peruvian Team 2016Our Amazon Frontline – Peruvian pavilion
Commissioner: Jose Orrego
Curators: Jean Pierre Crousse / Sandra Barclay

Coordinator in Venice: EILETZ | ORTIGAS architects
Client: Fundación Wiese / El Comercio / Patronato Cultural del Perú
Location: Arsenale Sala d’Armi Nord.

The exhibition will be open until November 27, 2016


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Exhibition at the National Museum of Lima

“Perú en la Bienal de Venecia”
Category: Exhibit Design
Location: Sala Nasca. Centro de la Cultura del Museo de la Nación.
Client: Fundación Wiese
Commissioner: José Orrego

The entire exhibition was designed in recyclable and raw materials. The systematization and modulation of the pieces where specially thought to achieve low costs and to reduce the installation time. We wanted a dynamic and light space that allowed the integration of the two exhibits presented by the Wiese Foundation.

_MG_8025

_MG_7911

_MG_7953

_MG_7959

_MG_8052

_MG_7998

_MG_8111

06

02a Render 1

03 Render 2


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Finalist at the BID 2014

2014_BID_Diploma Finalista

Project: IN/FORMAL Exhibit Design at the Architecture Venice Biennale
Team: EILETZ | ORTIGAS architects, Sharif S. Kahatt, Arturo Higa.
Commissioner: Jose Orrego
Client: Fundación Wiese & El Comercio

For more information click here


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Cafoscarina Bookstore

Category: Exhibit Design
Location: Ca’Foscari University, Venice, Italy

In this project for a library at the University of Venice, we were asked to design not just a library, but also a space that incorporates places to study and to be a meeting point for young people. One of its premises was to create a flexible space, where The lightweight furniture and pivoting lamps can change location to allow more people to enter the library on the busiest days of the year.

Cafoscarina Store08-1

Cafoscarina Store12

Cafoscarina Bookstore

Cafoscarina 02_final


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Misplaced Ruins

Category: Exhibit Design
Location: Peruvian Pavilion, Venice, Italy
Client: Fundación Wiese
Commissioner: Armando Andrade de Lucio
Curator: Max Hernández-Calvo
Artists: Raimond Chaves & Gilda Mantilla

For the Peruvian exhibition at the Venice Art Biennale 2015 we worked meticulously with the commissioner Armando Andrade, the curator Max Hernández-Calvo, and artists Raimond Chaves and Gilda Mantilla to render the idea on the historical area where the Peruvian pavilion is located. We focused the attention on the entrance to the space using the artists’ centrepiece, accompanied with two side accesses and a curtain hanging from the beams to mark the entrance. The materials chosen for the construction of the pavilion are fully recyclable and so are the art pieces.

© Varianti - Mauro Romanzi / Fundación Wiese
© Varianti – Mauro Romanzi / Fundación Wiese
© Varianti - Mauro Romanzi / Fundación Wiese
© Varianti – Mauro Romanzi / Fundación Wiese
Exhibit Design
© Varianti – Mauro Romanzi / Fundación wiese

 


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

In/Formal

Category: Exhibit Design
Location: Peruvian Pavilion, Venice, Italy
Client: Fundación Wiese
Commissioner: José Orrego
Curator: Sharif Kahatt

From the curator’s idea presented for the Peruvian exhibition at the Venice Architecture Biennale 2015, we developed a proposal that put in evidence the contrast between the historic building and the elements of the exhibition. The proposal was materialized on an entrance, a timeline of important dimensions, a video, and tables.

Exhibit Design
© Cristobal Palma / Fundación Wiese
© Cristobal Palma / Fundación Wiese
© Cristobal Palma / Fundación Wiese
© Cristobal Palma / Fundación Wiese
© Cristobal Palma / Fundación Wiese

 


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Yucun

Category: Exhibit Design
Location: Peruvian Pavilion, Venice, Italy
Client: Fundación Wiese
Commissioner: José Orrego
Curator: Enrique Bonilla Di Tolla
Exhibitors: Artadi Architects, Baracco Asociados, Barclay & Crousse, Bragagnini Arquitectos, Carlos Palomino, Carlos Pestaña, Claudia Uccelli, David Mutal, García Milla – León Arquitectos, Gonzalez Moix Arquitectos, K + M Arquitectura y Urbanismo, Llosa Cortegana Arquitectos, Longhi Architects, Metropolis, Nómena, OB+RA architects, Poggione + Biondi Arquitectos, Seinfeld Arquitectos, Vicca Verde, 51-1.

This was the first participation of Peru at the Venice Architecture biennale. The exhibition exposed 20 reflections developed by 20 architectural studies for a new town in the arid desert of the Peruvian coast, revisiting the traditions of its former inhabitants: the Moche culture. We exposed the 20 terracotta models and its graphics as archaeological remains with light spots that created a contrast to enhance their depths and textures. The base that holds the 20 projects subtly proposes the adobe walls that belonged to the pre-Columbian cultures of Peru.

Exhibit Design
© Cristobal Palma
© Cristobal Palma
© Cristobal Palma
© Cristobal Palma
© Cristobal Palma

 


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Oikos Pavilion

Category: Exhibit Design
Location: Cersai Fair, Bologna, Italy

We needed to create a temporary pavilion that would be easy to assembly, but avoiding the usual prefabricated fair design system. Inspired by the dunes, we decided to use a continuous element that would be shaped by functionality as dunes are moulded by the wind. The project is the result of the research of new technologies and production systems; for this we developed a self-supporting element that consisted of modular elements made by recycled materials, we also designed a mounting system enabling modules to assembly quickly and easily, optimizing time and reducing discards.

Oikos Pavilion_Conceptual-38
Exhibit Design

Oikos Pavilion Facade

OK_04 aerial_P

OK_02 pedestrian
OK_01

 


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

San Giobbe Urban design intervention, with Diego Baldo

Category: Residential, Urban Design, Public Spaces
Location: Venice, Italy
Design Team: EILETZ | ORTIGAS Architects, Diego Baldo

The project aimed to restore an area of 18,500m2 that held a botanical garden of the XIV century and several buildings from the late XIX century, transforming it into a residential area immersed in a park and inserted into the urban fabric of Venice. We proposed an urban plan that requalified the historical value of the complex through the preservation of its buildings and the transformation of the area in a green connector with pedestrian streets and a bridge for the use of the neighbourhood. The project restored the historical buildings and turned them into large containers for modern apartments.

San Giobbe facade

Urban Design

San Giobbe Interior

San Giobbe interior 2


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Urban Regeneration Project, with Poggione Biondi Architects and Altus Architectural Studios

Category: Mix-Use Buildings, Office Buildings, Health, Urban Design, Public Spaces, Residential, Restaurants, Stores
Location: Lima, Peru
Design Team: EILETZ | ORTIGAS Architects, POGGIONE + BIONDI Architects, ALTUS Architectural Studios

It’s a project for an area of 2.5 hectares located in Lima, between different urban areas on all four sides. The guiding idea is to define the area as a hybrid element that combines a diversity of uses such as residence, commerce, office, public area and hospital, among others, conversing with each other but maintaining its independence, these different elements function as a mediator that motivates permeability, interaction and a safer environment.

Urban Design

Urban Regeneration Project Sketch


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Vila Redenta Hotel, with ARREA Arhitektura

Category: Hotels
Location: Portorose, Slovenia
Design Team: EILETZ | ORTIGAS Architects, ARREA Arhitektura

The 4,200 sq.m. Plot is located on the waterfront beaches of Portorose; it hosts a house and a former hotel that dates from the early 1900’s. We proposed to maintain the existing buildings and forest adding new ones of similar dimensions. The aim of the proposal was the need to create a quiet and shaded intervention with controlled views from the street; however, the hotel rooms can glimpse and enjoy a spectacular view to the sea filtered by evergreen forest trees.

Vila Redenta Hotel 2 Restored Building

Hotels

Vila Redenta Plotplan

Vila Redenta Model


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Della Grazia Hotel, with Diego Baldo

Category: Hotels, Public Spaces
Location: Della Grazia Island at Venice lagoon, Italy
Design Team: EILETZ | ORTIGAS Architects, Diego Baldo

Minutes away from Piazza San Marco, isola della Grazia was originally home to a monastery then, during the Napoleonic domination, became a military headquarters and later in 1800 it transformed into a hospital. With an enormous green surface and several old buildings on its edges, our project proposed for the 5-star hotel to create an environment where calm and privacy are framed by restored historic buildings immersed in a park with woods and meadows.

Hotels


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

San Giobbe Pedestrian Bridge, with Diego Baldo

Category: Public Spaces
Location: Venice, Italy
Design Team: EILETZ | ORTIGAS Architects, Diego Baldo

The project started on the need to improve the connection between two islands with a new bridge; a structure that could be used by disabled people and that could also become a meeting point. The intervention gave a greater visibility to the green surfaces from both sides of the bridge and the structure of wood and Corten steel accentuates the historic brick walls next to the bridge.

Urban Design

San Giobbe Pedestrian Bridge pianta-37


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Pedestrian Bridge

Category: Public Spaces
Location: Lima, Peru

The project is a counterproposal for an existent bridge. The proposal not only serves as a mean of transportation, but as a place to connect the inhabitants with culture and education. The proposal contemplates different spaces to place temporary exhibitions, stores, and stands. The architectural concept is inspired on tree branches.

Urban Design

Pedestrian Bridge 2


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Rude Rocks

Category: Exhibit Design
Location: Central Pavilion, Venice, Italy
Client: Fundación Wiese
Artist: Elena Damiani

The artists often find themselves with having to exhibit their work in very different spaces that sometimes ends up being incompatible with the assembly of their works. This is the case of the participation of Peruvian artist Elena Damiani at the Venice Art Biennale 2015 at the Central pavilion. Unable to screw the marble sculptures into the floor of the pavilion, we designed a “carpet” in rough stainless steel plates, by doing so, we had the three heavy columns stably supported on the floor without any pedestals. The crude steel carpet did not compete with the artist’s work but rather gave a framework that enhanced the art pieces.

Exhibit Design


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

La Paz, with Poggione + Biondi Architects

Category: Hotels, Mix-Use Buildings, Residential, Restaurants, Stores
Location: Lima, Peru
Design Team: EILETZ | ORTIGAS Architects, POGGIONE + BIONDI Architects

On a corner lot situated on the heart of Lima’s tourist district, we had to develop a mix-use building for hotel, housing and commerce with a strong image and using all the space available. The strategy adopted was to include an element that united all parties: an urban space located at a half level below the sidewalk and that culminates in a triple height. The building is presented as a volume supported by a transparent base occupied by the commercial area. One of the two facades is a metal grid that houses the apartments terraces, the other one is materialized as a polychrome screen apparently suspended in mid-air with an alternating rhythm of windows framing the hotel area.

Mix-use Buildings

La Paz corner view


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Santa Cruz, with Poggione + Biondi architects

Category: Office Buildings
Location: Lima, Peru
Design Team: EILETZ | ORTIGAS Architects and POGGIONE + BIONDI Architects

In this office building, we set out to solve the passive cooling systems that take advantage of natural airflow convection inside the building, focusing on the main facade as it was the most exposed to the sun. This lead to solve the necessary elements for temperature control, so we worked with a double ventilated facade formed by ceramic pieces placed in different rhythms and repetitions; by doing so, we generate a geometric pattern inspired by the Paracas’ tapestries that identify the building.

Office Building

Santa Cruz at night


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Multident Clinic

Category: Health
Location: Lima, Peru

A famous chain of dental clinics in Peru contacted us to design a project for a small office on the outskirts of the city. Due to the high demand of parking in the urban parameters, the ground floor was freed to save space for the required parking and the dental offices were located on the next level with an optimized distribution. By doing so, we obtained a marketing facade easily recognizable from the street, with shades for solar control, filtering the visuals into the building.

Clinics


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Viale San Marco

Category: Urban Design, Residential
Location: Venice, Italy

In a large corner lot in a high-density residential context, we proposed a strategy using two key elements: the inside patio and the buildings on the perimeter. We generated a curtain wall for noise protection, solar control and privacy for the courtyard’s residents. The facades predominantly exposed to the sun have terraces that cast shadows and allow an expansion zone for each home. The ground floor is composed of houses with private gardens, except on the corner where we proposed a commercial space to give continuity to the urban surroundings.

Viale San Marco Facade

Urban Design


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Fratelli Buffala

Category: Restaurants
Location: Venice, Italy

Fratelli buffala needed to expand its headquarters located in Mestre to hold more customers. We designed a wood and iron structure separated from the historic building that can be use as a pergola in the summer and as a winter garden during the cold season. For this we have studied a removable enclosure system and made it as transparent as possible.

Fratelli Buffala
Summer View

Fratelli Buffala Winter
Winter View
 


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Multifunctional Wall

Category: Interior Design
Location: Lima, Peru

We were asked to design a cabinet that would act as a multifunctional wall to store wines, books, decorative objects, and to hold the fireplace. We proposed a cabinet that covers the four walls, placed in the middle of the apartment, we chose to paint the cabinet in white to emphasize its continuity and integrate it with the surrounding walls. On the white surface many invisible doors and drawers alternate with wooden niches that create a dynamic figure that gives warmth and depth across the living room.

Interior Design
© Juan Solano

 


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Black & White Kitchen

Category: Interior Design
Location: Venice, Italy

An apartment of the 50’s was subject for a remodelling to get a bigger and fluid living room and kitchen. Due to poor natural light, it was important that the intervention focused on light colours such as white. The design incorporated the kitchen into the living room area and to create contrast, the kitchen wall was painted dark grey to increase the depth.

Interior Design


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Black & Red Library

Category: Interior Design
Location: Venice, Italy

We designed a system rather than a library, a system that allows you to compose your own library at any height or length without the use of screws, the containers are supported on brackets which can be placed where required, making it adaptable to different situations. In this case, the client chose a regular alternating pattern that played with the white background of the wall. Three sliding doors were added to choose which elements to hide and, when it moves, the library constantly varies.

Interior Design


Share This:
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr